Dagbok

Dagbok fra Gruppe 1 i Tallinn, 15-24 januar 2002Tirsdag 15.01.2002

Vi var 8 stykker som kom til Tallinn sammen tirsdag 15.1.2002. Her er en dagbok om vårt 10 dagers opphold på Ecoland Hotell for tinnitus behandling.
Vi var 5 som møtte på Gardermoen ved sittestolene utenfor Finnairs skranke på Gardermoen tirsdag 15.1.02 kl. 06.45. Tre stykker hadde vært her før, noe som var en stor fordel for gruppen. Turen gikk via Helsinki da det ikke er direkte ruter til Tallinn. Det kan lønne seg å bestille seter foran i flyet, da det ofte er minst støy der for oss som er litt sårbare for det. Ta med ørepropper, spesielt for propell-flyet. På vår tur var det kun 25 stykker på flyet og god plass. Det ble et par timer på Helsinki Airport, tid til lunsj osv. Vi handlet ingenting på Gardermoen eller på Helsinki Airport, da det er billigere i Estland. Dessuten skal man ikke drikke alkohol under oppholdet pga. medisiner. Flyet fra Helsinki til Tallinn var propellfly (60 seters,Finnair) og tok ca 25 min. På flyplassen ble vi hentet i minibuss av Kjells sekretær og kom fram til hotellet ca 14.30. Estland ligger en time foran Oslo i tid. Samme kveld fikk vi vår første behandling på klinikken som ligger på hotellet. Deretter var det felles middag på hotellet, da 2 til var kommet med fly via København og en med båt fra Stockholm. Alkohol, Cola og kaffe unngås for enhver pris, ta med koffeinfri kaffe de som er avhengige. Noen hadde med te og knekkebrød, da det kun var en type te her, samt hvitt og sort brød.

Onsdag 16.02.2002

Vi fikk testet ørene denne dagen. Testing skjedde med et Audiometri-apparat som testet hørsel inni øret, samt utenfor rett mot benet bak øret, for å se hvordan øret oppfatter lydene. Dessuten ble trommehinnene sjekket med et spesielt apparat. Hos oss var det 7 som hadde «flate trommehinner» og en som hadde andre problemer i øret. Deretter fikk vi vår andre behandling. Legen sender også beskjeder til fysioterapeut og vannmassør om spesielle problemer. En behandling besto av ca 10 minutter hos doktor med hydrokortison opp i nesen og etterfulgt av ko-KO for å sende salven i riktige baner mot øret. En B-vitaminsprøyte i baken og en C-sprøyte i armen får du hos sykepleier Lia rett etter å ha vært hos doktor. 20 min. vann-massasje hos sykepleier Sveta. Du er naken der, da huden skal masseres med «høytrykkspyler» under vann, (husk å knipe igjen bak, ellers får du høytrykks-klyster) og ha med eget håndkle fra hotellrommet. 5 min laser/kvante-behandling av ørene og nakken (som du ikke kjenner noe til) foregår også her. 30 min med massasje av rygg og armer hos massasje-terapeut Nastasja hører også med.(Denne massasjen var 20 min da vi kom, etter klage ble det 30 min som det skal være) Disse 2 siste massasjene betaler du selv. (2 estiske kroner er omtrent 1 norsk, da er det lettere å dele prisene på to for å finne norske kroner.) Noen ble trette etter behandling og sov litt på dagen, andre spiste lunsj sammen. Noen gikk en tur i området rundt hotellet. Det regnet litt, temperaturen var ca +1 grad, samt litt vind.
Vi prøvde å kople opp en PC mot Internet via mobil-tlf. Vi slet 2 timer dette, og fant til slutt at feilen lå hos operatør RTE i Tallinn, ikke i vår PC. Da vi byttet GSM-leverandør til EMT gikk alt som en drøm, men kun på 9600 baud. Vi fant ut at mobil-telefoner med kontantkort virker ikke i Estland. Vi var 5 stykker som dro inn til Tallinn denne kvelden og spiste middag på Olde Hansa i Gamlebyen. Rettene kostet fra 120 til 220 Ekr. Bussen stopper rett utenfor hotellet og koster 15 Ekr til byen. På turen tilbake betalte vi ikke, da sjåføren ikke ville ha penger. De kan ihvertfall ikke veksle 100 Ekr. Vi gikk tidlig til sengs, da alle var trette.


Torsdag 17.01.2002

Idag startet programmet senere, det varierer litt fra dag til dag, enten startet vi kl 10 eller kl. 16. Siden vi skal innom 4 rom for behandling, så blir lett litt køer noen steder, men vi ordner det som regel mellom oss selv og bytter tur innbyrdes. Dette spiller ingen rolle for behandlingen. Det som er viktig er at doktoren ikke blir sittende å vente på oss. Det er ofte en sosial samling utenfor hennes kontor i sittegruppen. Lia med sprøytene kan mye norsk og er glad i norsk melkesjokolade med nøtter. I tillegg masseres trommehinnene med et apparat som pulserer luft svakt inn i øret. Vi fikk også russisk spesial-mikstur som skal tas 3 ganger daglig, i tillegg til pillene som skal tas om kvelden.
For å teste ut forholdene vedr. shopping ble første fortropp sendt avgårde for å kartlegge situasjonen. Først buss inn til første marked ved havnen, rask handling for å kartlegge prisnivå. Deretter med taxi (hvite Opler er rimeligst) til finsk supermarked i toppklasse, Stockmann. Det er samme standard som det beste som finnes på Oxford Street. Her ble god indrefilet observert , både svin og okse som kan vakumpakkes før avreise. Prisnivået ligger langt under halv norsk pris. Apotekene har billige vitaminer, solhatt osv. I tillegg fant vi at Ginkgo Biloba (et naturprodukt mot tinnitus) inneholdt det samme som Bio Biloba men til langt lavere pris enn Bio Biloba.
Denne dagen spiste vi middag på hotellet. Menyen finnes på hvert rom i det sorte heftet om hotellet og er på russisk, engelsk og estisk. Denne dagen ordnet Kjell med kanal NRK1 på hotellets interne system, så vi får dagsrevyen her hver dag kl. 20 (pga av tidsforskjellen). I tillegg finnes Eurosport, Svensk TV1, Fransk TV5 og BBC world, samt russiske, finske og estiske kanaler. Hotellet har en meget bra standard.

Fredag 18.01.2002

Denne dagen bestemte vi oss for å lage denne rapporten uten at Kjell visste noe. Behandlingen begynte kl. 10 og besto av det vanlige. Vi syntes imidlertid igår at massasjen var litt kort, og nevnte det for Kjell, og så var massasjen på 30 minutter. Det viste seg at noen rom ikke kunne kople opp PC til Internet via telefonledningen, og da noen trengte dette fikk vi byttet rom. Bella (høy og mørk) i resepsjonen visste hvilke rom som kunne brukes til dette. Vi kan bruke internmodem på 56k, bare ta ut telefonledningen i telefonen og stapp inn i PC-en. Bruk så 0,00,47, pluss nummeret du skal ringe i Norge (ja, frisurf går også) Det koster 25Ekr. pr minutt så vær rask hvis det ikke er firmaet ditt som betaler. Da vi ikke hadde med printer, sendte vi rapporten med Epost til hotellet og gikk ned bad de å skrive den ut på papir. Olga i resepsjonen (lys blond,middels høy)ordnet det for oss. «Shopping-gjengen» dro til byen kl. 15:30 og kom tilbake kl. 22:30 med mye informasjon til oss andre. Vi kan nå planlegge handlingen bedre, spesielt med ferskvarer som skal kjøpes siste dagen. Prisen på drosje-tur avtales før vi går inn i bilen. Vi diskuterer også hjelpemidler. En har fått spesiallaget ørepropper (2.500 Skr se adresse til slutt i dagboken) slik at klassisk konsert kan oppleves. En annen har øreklokker som kun tar inn tale, mens arbeide med hammer og sag pågår. En har fått ektefellen (som ikke har øresus) på besøk for helgen, slik at gruppen nå er 9.
Bryllup på hotellet idag, med nydelig brud og brudgom.

Lørdag 19.01.2002

Vi setter to bord sammen i restauranten ettersom vi blir mange. Denne dagen avtaler vi å dra til byen kl. 14 da alle da er ferdige med behandlingen. Slike avtaler gjøres noen ganger av mindre grupper, andre ganger hele gruppen. Vi bare sier klokkeslett når ting skjer, så er det opp til den enkelte å være med. Vi tar ofte ting på sparket. Vi diskuterer mye om hvordan de forskjellige har fått behandling i Norge og Sverige, samt hva de forskjellige legene har sagt. Flere har nå fått endringer til det bedre i øresusen, men doktoren sier at det vil gå litt opp og ned, så fortvil ikke om det blir verre igjen. Lia med sprøytene lærer oss litt russisk: God morgen = dobroje ytro, Takk = spasiba, ha det/farvel = do svidanje, vær så snill = porsjalsta. (dette er ikke russiske bokstaver, men sånn noenlunde uttaleskrift).
Det er noen løshunder i området rundt hotellet, så noen gikk ikke tur alene.
8 stykker tok turen til Tallinn igjen, shopping-gjengen inkludert. Vi var på markedet bortenfor buss-stoppet, der er det klær, krystall, linduker og software. Solhatt og øsesus-medisiner og krystall ble innkjøpt til under halve prisen i Norge. Pizza (80-90ekr) ble spist like ved de store steintavlene i gamlebyen og med øl som hadde 0,5% alkohol ble det mye moro. Drosje hjem for 4 stykker fra byen ble prutet ned til 25 Ekr pr.person. Middag ble spist i restauranten på hotellet hvor vi satt til kl. 23 og hadde det meget hyggelig. Det var bryllup på hotellet idag også (med utrolig mange pene damer og herrer). Noe lyder om natten fra bryllupsgjester.


Søndag 20.01.2002

Vi hadde frokost slik at vi tok charter-bussen kl 09.30 til den russiske kirken i Tallinn. Dessverre var souvenirbutikken stengt idag, men kirken var en fin opplevelse. Klokkene ringte kl. 10.00, måtte da holde oss for ørene. Vi ga de russiske konene utenfor almisse, og de ble meget glade. Så dro vi til Kjells lampe-fabrikk utenfor Tallinn. Han solgte alt fra souvenirer via lamper, skulpturer, krydderskap, bilder til håndlagde gullbelagte champagneglass fra Italia. Flere gjorde gode kjøp her. Deretter dro vi til det russiske markedet Kadaka Turg. Der fikk man kjøpt alt mulig fra klokker, nattkikkerter, programvare, CD-musikk, klær, mat, sigaretter osv. Kjell visste hvor det var billigst. Etter 2 timer der, dro vi til Sanzibar og spiste Sjaslik (armensk spesialitet) og alkoholfritt øl. Deretter tilbake til hotellet og ny behandling kl. 16. Alle unntatt en har nå forbedringer mht. øresusen. Middag inntas i hotellets restaurant kl. 19:30 ved "langbord" under mye latter av gode historier. Vi lager navneliste med adresse, tlf og e-postadresser over alle som er med på behandlingen. Vi går tidlig til sengs ca kl. 11 som vanlig.


Mandag 21.01.2002

De som ikke hadde med seg hele garderoben, kan få tøyet vasket og strøket på hotellet. Prisene varierer pr plagg fra 5 ekr for lommetørkle til 50ekr for en kjole. Deretter dro alle til byen for å handle. Jeans til 250Ekr og oppover, titanium briller til 900 Ekr pluss glass, mascara til 100 Ekr, tøfler til 95 Ekr osv. Gamlebyen og markedet litt bortenfor bussholdeplassen blir oftest stedene vi handler. Hos Pizza Peetri litt bortenfor bussholdeplassen koster pizza og vann ca. 60 Ekr. Behandling idag startet kl. 16.
Kjell demonstrerte apparatet for å helbrede trommehinnene (det samme som vi har brukt hos Lia hele uken), og som vi alle skal ha med hjem. Teknologien er gammel i Russland men lite kjent ellers. Deretter var det felles middag i restauranten på hotellet. Her kom det også fram at laser/kvante-apparatet som Sveta (vannmassasje-damen) bruker, kan brukes til å bedre f. eks. dårlige knær. Snakk med Kjell, så ordnes det meste. En fikk spesial-behandling av Dr. Eduard idag for det var påvist trange kanaler til øret.
Det er viktig å ikke drikke alkohol pga. pillene vi tar. En skikkelig skallebank vil bli resultatet bare etter ett glass øl. Flere har mere øresus idag enn igår. Dette er helt normalt, og vi vil erfare bedre og dårligere dager i tiden fremover. Noen hadde problemer med å sove om natten, samt at partneren snorket eller at man selv ville lese om natten fordi man ikke fikk sove pga. øresus. Dette ble løst ved separate soverom.

Tirsdag 22.01.2002

Frokost som vanlig, mye snakk om forbedringer og endringer, som alle nå opplever. Når behandlingen er over (etter 40 dager uten alkohol) skal flere prøve to glass rødvin hvis øresusen ikke er borte. Behandling startet idag kl. 10. Etter behandling dro alle til byen og spiste deilig lunsj på Steak-house ved hovedpostkontoret. Dette er det beste kjøttet vi har spist her nede. Her fikk vi kjøttet stekt akkurat som vi ville. Etterpå dro noen hjem, andre på shopping og bytur. Extra bagger måtte kjøpes inn for å få med alle varene hjem. En var vitne til veskenapping i gaten bak posthuset, men to andre kom til og fikk jaget guttene på flukt.
Kontantmaskinene her virker litt annerledes enn hjemme. Knappene på siden av skjermen må brukes oftere, og til slutt må QUIT trykkes inn for å få ut kortet. De fleste har engelsk tekst som valg i starten. Felles middag i spisesalen på hotellet med kun suppe (Russisk tradisjonell Borst suppe), med diskusjon av behandlinger og historier om øresus. Dette har vært det eneste forum hvor vi kan diskutere problemet og alle skjønner hva vi prater om. Det er meget vanskelig å prate med folk som ikke har/har hatt øresus, da de ikke skjønner noen ting. Da det var landskamp på NRK2, byttet Kjell ut NRK1 med NRK2 på hotellets system.Onsdag 23.01.2002

Vi hadde frokost som vanlig mellom 9 og 10 da behandling idag starter kl. 14:30 med audiogram. Folk kommer etter hvert som de står opp. Etter frokost kjører Kjell noen til byen og vi handler hos Stockmann. Dette finske varehuset er på 5 etasjer har alt, klær, mat, brennevin, sko, parfyme osv. Vi har lunsj i 5 etasje, og har mange pene damer rundt oss. En drosje tar oss tilbake til hotellet for 100 ekr. Andre dro til Kadaka Turg igjen, Kjell kjørte disse også da han skulle hente noe der.
Vi har nå begynt å tenke på tilbaketuren, hvordan det skal gå hjemme uten vann-massasje, rygg-massasje, samt 3 retter servert daglig. Det blir vel tøft for flere av oss.
Denne dagen hadde vi også audiogram, og alle hadde bedre resultater enn da vi kom. Norges heldigste mann var Kjell X, som tilfeldigvis kom til hotellet igår. Han hadde problemer med ørene (osterose), og fikk gratis test og en første behandling av doktoren.
Om kvelden var det fellesmiddag ved langbord igjen og doktoren var også tilstede. Flere holdt taler, tre hadde blitt så bra at de hadde grått i løpet av dagen. Doktoren mente at alle ville bli bedre, selv om noen måtte ta en tur til. Et spesielt sertifikat ble utformet for å ta med hjem til ektefelle.

Torsdag 24.01.2002:

Avreisedagen. Vi er blitt en sammensveiset gjeng og det er nesten trist å skilles.Noen har avtalt samme måned for neste behandling, slik at de treffer kjente der. St.Bernhardshunden utenfor hotellet fikk mat av oss og er snill. Flyet brukte 30 min til Helsinki, der vi inntok en bedre middag i andre etasje på restaurant Pronto. Det ble et par timer på flyplassen. Det var vemodig å skilles på Gardermoen hvor alle dro til forskjellige steder.Navn og adresse til spesial-ørepropper for konsert:

tlf 22.47.75.30

Linnehørsel
Linnegaten 49
40093 Gøteborg

Tlf: 0046.31.142820


Med hilsen fra Estland

Anne, Arne, Britt, Hans, Hildegunn, Jan, Jørn og Ole Kristian